Lekker wakker worden in de ochtend? Dat lukt gegarandeerd met deze vegan ontbijt recepten. In minder dan 10 minuten heb je al een heerlijke vegan smoothie bowl of zet je je eigen hummus op tafel.
Met wat meer tijd kun je gaan voor bijvoorbeeld een heerlijk bananenbrood. In dit blog vind je 8 heerlijke recepten om jouw ochtend een beetje beter te maken.
1. Vegan pancakes met blauwe bessen coulis
Pannenkoeken zijn eenvoudig vegan te maken door havermelk, amandelmelk of sojamelk te gebruiken. Je proeft het verschil bijna niet. Ook niet-vegan familie en vrienden zullen dit recept dus erg waarderen.
Maak de pancakes af met een verrassende blauwe bessen coulis. Ingrediënten en werkwijze vind je hieronder. Let’s go!
Ingrediënten
Voor 2 tot 3 personen en circa 8 pannenkoeken:
- 200 g bloem (tarwe of spelt)
- 2 el suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 250 ml plantaardige melk (havermelk, amandelmelk of sojamelk)
- 250 gram blauwe bessen
- 1-2 el maple syrup
- 1 el citroensap
- 2 el zonnebloemolie
- Toppings naar keuze: Vers fruit, geraspte kokos of extra maple syrup
Bereiding
- Pannenkoekenbeslag maken
- Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom
- Meng in een andere kom de plantaardige melk en de citroensap en laat dit 2 minuten staan.
- Voeg de zonnebloemolie toe aan de melk en voeg het daarna samen met de droge ingrediënten. Roer hierna kort door tot een beslag.
- Pannenkoeken bakken
- Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer dit warm is, schep je wat beslag in de pan. Een pannenkoek moet ongeveer een doorsnee van 10 cm hebben.
- Bak dit 2-3 minuten tot er belletjes aan de bovenkant verschijnen, draai om en bak nog 2 minuten tot het goudbruin is.
- Blauwe bessen coulis maken
- Doe de blauwe bessen, maple syrup en citroensap in een kleine pan.
- Verwarm op middelhoog vuur voor 5 minuten tot het een saus is. Gebruik een vork om de bessen te pletten.
- Serveer de pancakes en maak af met je favoriete toppings
Deze pancakes zijn met een twist van onze top-chefs te verkrijgen in een van onze vegan restaurants in Utrecht.
2. Toast met zelfgemaakte hummus
Een toast met hummus klinkt misschien basic, maar kun je zelf superlekker maken met dit recept geïnspireerd op de Libanese keuken. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaad saus en verschillende kruiden. De spread wordt steeds populairder en dat komt voornamelijk doordat het gezond is. Hummus bevat namelijk veel onverzadigd vet wat verlagend werkt op de LDL-cholesterol.
Ingrediënten
Voor 4 toasts:
- 4 sneetjes volkoren of zuurdesembrood
- 400 g kikkererwten
- 2 el tahin
- 2 el citroensap
- 1 teen knoflook
- 3 el olijfolie
- 2-3 el water
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl rozemarijn
- ½ tl paprikapoeder
- Snuf peper en zout
Bereiding
- Hummus maken
- Doe de kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olijfolie, komijn, zout en peper in een blender.
- Voeg langzaam een beetje water bij zodat het romiger wordt
- Rooster de sneetjes brood
- Besmeer de toast met de hummus en strooi wat rozemarijn en paprikapoeder er overheen.
3. Scrambled eggs gemaakt van tofu
Vegan scrambled eggs zijn de perfecte start van jouw ochtend. Tofu is een hele goede vervanger waar je veel mee kunt, zo ook een heerlijk ei-achtig gerecht.
In dit recept gaan we voor een lekkere gezonde variant met spinazie, tomaat, rode ui en limoen. Dit recept bevat al veel smaak waardoor het ook gewoon lekker is om dit zonder brood of iets extra’s te eten.
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 200 g stevige tofu
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- 200 g verse spinazie
- ½ limoen
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 1 el olijfolie
- Snuf zout en peper
Bereiding
- Snij de tomaat in blokjes en hak de rode ui fijn
- Verhit olie in een koekenpan en fruit de rode ui
- Voeg de tofu, kurkuma, komijn, chilivlokken, zout en peper toe en bak 5 minuten. Roer regelmatig tussendoor.
- Voeg de tomatenblokjes erbij en bak nog 1 minuut.
- Voeg als laatste de spinazie toe en laat het kort slinken.
- Pers de limoen uit boven de pan en roer goed door.
- Voilà, eet smakelijk!
Kom ook eens proeven in onze restaurants wat je nog meer kunt doen met tofu. Onze chefs verrassen je graag met bijvoorbeeld de shakshuka of çilbir bereid met tofu.
4. Avocado toast met tomaat, granaatappel en radijs
Avocado toast blijft toch wel een van de beste vegan opties voor een overheerlijk ontbijt. Rijk aan gezonde vetten en een goede bron van vitamines. Oftewel: dit ontbijt zorgt voor een gezonde start van de dag.
Naast dat het gezond is, is avocado ook nog eens lekker en dáár scoor je bij ons punten mee.
Misschien wel het meest verrassende ingrediënt in dit recept: granaatappel. Kende je die combi al? Pretty is het in ieder geval.
Ingrediënten
Voor 2 toasts:
- 2 sneetjes brood (zuurdesem of volkoren)
- 1 rijpe avocado
- 6 cherrytomaatjes
- 4 radijsjes
- 2 el granaatappelpitjes
- 1 tl citroensap of limoensap
- Snufje zout en peper
Bereiding
- Rooster de sneetjes brood
- Halveer de avocado en verwijder de pit. Doe vervolgens zonder schil de avocado in een kom en prak dit met een vork.
- Voeg het citroensap of limoensap toe in de kom samen met wat zout en peper.
- Besmeer de broodjes met de avocadospread
- Snij de cherrytomaatjes door het midden, de radijsjes in schijfjes en verdeel samen met de granaatappelpitjes over de broodjes.
- Aanvallen maar!
5. Smoothie bowl met vers fruit
Iets meer een zoetekauw? Dan is dit wellicht het recept voor jou. Smoothie bowls, vaak ook gecombineerd met acai, zijn in de laatste jaren steeds populairder geworden. Met een goede reden ook, het is lekker en ook nog eens gezond.
In dit recept maken we binnen 10 minuten een bowl met de basis van bananen, mango en bosbessen en een hintje cacao met vers fruit als topping.
Ingrediënten
Voor 1 grote bowl:
- 2 bevroren bananen
- 75 g diepvries mango
- 75 g diepvries bosbessen
- 2 el ongezoete cacaopoeder
- 100 ml ongezoete havermelk of amandelmelk
- 15 g pure (vegan) chocolade vlokken
- 1 el kokospoeder
- Toppings: Vers fruit naar keuze. Denk aan blauwe bessen, aardbeien, frambozen en kiwi.
Bereiding
- Voeg de bananen, mango, bosbessen, cacaopoeder en plantaardige melk in een blender en mix tot een dikke smoothie. Giet daarna het mengsel in een kom.
- Doe de chocolade vlokken in de kom en meng het nogmaals een paar keer goed door.
- Strooi de kokospoeder eroverheen en voeg de toppings naar keuze toe.
- Geniet ervan!
6. Bagel met vegan cream cheese en avocado
Een bagel met cream cheese klinkt niet zo vegan, maar kan het toch wel echt zijn.
Tegenwoordig verkopen ze in supermarkten bagels die zonder ei worden gemaakt en cream cheese gemaakt van kokosolie. Een goed alternatief wat zorgt voor een heerlijk ontbijt.
In dit recept voegen we ook nog avocado toe, wat het helemaal compleet maakt. Plaatje, vind je niet? Het water loopt ons alweer in de mond.
Ingrediënten
Voor 1 bagel:
- 1 bagel (Let op dat het vegan is)
- 2 el vegan cream cheese
- ½ rijpe avocado
- Sap van ¼ limoen
- Snufje peper en zout
Bereiding
- Snijd de bagel door het midden en rooster deze
- Smeer de cream cheese op beide kanten
- Snijd de avocado door het midden en verwijder de pit. Snij vervolgens in reepjes en verdeel de avocado over de bagels.
- Verdeel het limoensap over de bagels en voeg een snufje peper en zout toe.
7. Bananenbrood
Bananenbrood: dat hebben veel mensen wel eens gemaakt. Heerlijk om in de ochtend te eten als ontbijt met wat vers fruit of om te bakken voor een verjaardag of andere gelegenheid. Tip! ook lekker met vegan karamel spread.
Maar wat is nou dat ene recept met het lekkerste resultaat, waar je toch telkens met een schuin oog naar kijkt? Komt ‘ie.
Ingrediënten
Voor circa 10 plakken:
- Cake bakvorm
- 3 rijpe bananen
- 200 g bloem
- 100 g rietsuiker
- 60 ml zonnebloemolie
- 60 ml plantaardige melk
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- 50 g pecannoten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Prak de bananen fijn
- Voeg suiker, olie en plantaardige melk toe en roer goed
- Zeef de bloem en voeg vervolgens samen met de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout toe en meng tot een beslag
- Roer nu de pecannoten er doorheen
- Bak 40-50 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het bananenbrood gaar is. Wanneer de prikker er schoon uitkomt, is het brood klaar.
- Laat 10 minuutjes afkoelen in de vorm en haal het brood er daarna uit.
8. Soja yoghurt bowl
Yoghurt is net zo lekker als het van soja is gemaakt. Nog nooit geprobeerd? Proef het dan snel.
In dit recept bereiden we een soja yoghurt met heerlijk vers fruit en noten.
Ingrediënten
Voor 1 bowl:
- 200 ml sojayoghurt
- 2 el muesli
- 2 el walnoten
- 50 g blauwe bessen
- 50 g frambozen
- 1 tl chiazaad
- Scheutje ahornsiroop
Bereiding
- Schep de sojayoghurt in een kom
- Strooi de muesli en chiazaad er overheen.
- Verdeel de blauwe bessen, frambozen en walnoten en giet de ahornsiroop er overheen
Hopelijk hebben deze vegan ontbijt recepten je ochtend in tikkeltje beter gemaakt.
Vandaag geen zin om zelf het schort voor te doen? Sla de recepten op voor later, neem een kijkje op ons brunch-ontbijt menu en schuif aan tafel bij een van onze restaurants voor een vegan ontbijt in Utrecht.
We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe de recepten bij jou thuis gelukt zijn. Laat het ons vooral weten via de socials! @restaurantgys