Recept: Kofte met erwten-munt dip

Het nieuwe jaar is begonnen! De dagen in februari zijn nog fris en vragen om verwarmend comfort food. Maak dan onze lekkere kofte met erwten-munt dip!

Het nieuwe jaar is begonnen! De dagen in februari zijn nog fris en vragen om verwarmend comfort food. Daarom hebben we onze chef gevraagd om een heerlijk, kruidig recept dat perfect past bij deze tijd van het jaar: kofte met munt-erwtendip!

Wist je dat in veel culturen peulvruchten, zoals erwten, symbool staan voor voorspoed en geluk in het nieuwe jaar? Een extra reden om deze smaakvolle, plantaardige köfte te proberen! Gekruid met warme specerijen en geserveerd met een frisse, romige dip van munt en erwten – dit gerecht is een echte winterfavoriet. 

Zin om de keuken in te duiken? Dan is dit hét recept voor jou! Liever ontspannen en genieten? Kom dan gezellig bij ons langs!

Het recept voor vier personen

Dit recept lijkt ingewikkeld, maar valt écht reuze mee 😉

Kofte 

  • 400 gram aardappels
  • 2 uien 
  • 1 grote wortel 
  • 1 courgette 
  • 1 tomaat 
  • 1 el gedroogde oregano 
  • 2 el verse munt 
  • 2 el verse peterselie 
  • 1 groentebouillonblokje 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 tl bakingsoda 
  • 200 gram kikkererwtenmeel 
  • 20 gram maiszetmeel 

Kofte bereiding

Rasp alle groente behalve de tomaat op de grove rasp van een vierkante rasp of in een keukenmachine met een rasp. Meng dit groentemengsel en voeg een eetlepel zout toe en meng het goed door. Plaats het mengsel in een zeef en zet als het mogelijk is onder druk weg voor een uur. Mocht je dit niet kunnen, laat het dan ten minste 5 minuten trekken en wring het daarna in je handen helemaal uit zodat het vocht er zo veel mogelijk uit geknepen is.

Rasp nu ook de tomaat op een grove rasp. Hak de knoflook, munt en peterselie fijn en voeg dit toe aan de tomaat. Verkruimel hierin het bouillonblokje. Voeg vervolgens alle ingrediënten samen toe aan een kom en meng het goed door totdat het geheel een deeg vormt. Mocht het nog te kruimelig zijn? Voeg dan nog een eetlepel kikkererwtenmeel per keer toe totdat het een goed geheel is. Dit recept verschilt per keer: de ene ui is de andere niet en dit geldt voor elke groente.

Verwarm de frituur voor op 160C. Maak nu een balletje van ongeveer 30 gram. Frituur deze voor 8 minuten. Wanneer het klaar is laat je uitdrogen op wat keukenpapier.

Erwten-munt dip

  • 300 gram doperwten 
  • 600 ml yoghurt 
  • 120 ml olijfolie 
  • 15 gram dille (fijngehakt) 
  • 15 gram munt (fijngehakt) 
  • ongeveer 2-3 teentjes knoflook 
  • 1 groentebouillonblokje 
  • 1 tl zwarte peper 

Bereiding

Mix de olie samen met alle ingrediënten behalve de doperwten en yoghurt. Meng het gladde mengsel vervolgens met de yoghurt. Voeg de doperwten toe en mix met een staafmixer. Het is lekker als niet alle doperwten helemaal fijn zijn. Proef en pas indien nodig de smaak aan.

Voor het serveren

  • 4 el tahini
  • 2 el granaatappelmelasse

Plaats 4 eetlepels tahin saus op een bord en verspreid dit over het bord met de achterkant van een lepel. Verdeel hier de kofte over. Besprenkel het met wat granaatappelmelasse en maak af met verse munt en peterselie. 

Serveer tip!

Ook erg lekker met gegrilde groenten of samen met een pinda hummus! Of in een bowl met bijvoorbeeld sorghum en een frisse salade. Eet smakelijk!

Reserveer je tafel

Klik hieronder om jouw tafel te reserveren bij Gys 

Blijf op de hoogte!

Af en toe een lekker receptje, leuke nieuwtjes of verhalen uit ons team? 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!