Het nieuwe jaar is begonnen! De dagen in de eerste maand van het jaar zijn vaak nog donker en fris. We hebben daarom onze chef om een recept gevraagd dat verwarmend is en echt de zin “comfort food” verdient. Heb je zin om wat tijd door te brengen in de keuken, maak dan deze linzen met bospeentjes!
Een leuk feitje van een Hongaarse collega: in Hongarije eten ze altijd linzen in het nieuwe jaar. Het schijnt dat des te meer linzen je eet, des te meer voorspoed je zal krijgen in het jaar. Helemaal een reden om de keuken in te duiken met dit recept! Geen zin om te koken maar wel zin in comfort food? Kom dan gezellig bij ons eten.
Componenten van het recept
Dit (glutenvrije en vegan) gerecht dat onze collega Christiaan heeft bedacht bestaat uit 5 elementen (klinkt ingewikkeld, valt stiekem best mee).
- Harissa bospeentjes
- Salade
- Wortelloof chermoula
- Tahini saus
- Linzen
Recept voor 4 personen:
Een goede tip voor dit gerecht is om een keer langs te gaan bij een Arabische supermarkt voor een groot deel van de ingrediënten. Veel valt tegenwoordig wel bij de reguliere supermarkt te halen maar is bij Arabische supermarkten vele malen goedkoper. Denk aan; tahini, harissa en dille.
Harissa bospeentjes
- 1 bos bospeentjes
- 1 el harissapasta
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
Snijd het loof van de wortel af en bewaar deze voor de chermoula. Snijd de peentjes twee keer in de lengte zodat je peentjes in kwarten zijn verdeeld.
Marineer de bospeentjes met de harissa, olijfolie en zout en leg in een oven schaal, rooster in een oven op 220C voor ongeveer 15 min.
Wortelloof Chermoula
- 100 gram wortelloof (dit is ongeveer het loof van 1 bos) fijngehakt
- 15 gram dille, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Halve gesnipperde ui
- Halve groene chilipeper, fijngehakt (de andere helft komen later van pas!) (alle bovenstaande ingrediënten kunnen ook in een keukenmachine fijngehakt worden)
- Zest en sap van één citroen
- 1 tl grof zeezout
- 150 ml olijfolie
- Snuf gemalen komijn
Meng op de olijfolie na, alle ingrediënten in een kom en laat het voor 10 min staan. Het zout en citroensap zorgen ervoor dat de wortelloof wat zachter worden. Voeg vervolgens de olijfolie olie toe en meng, proef of het op smaak is en voeg eventueel meer zout of peper toe.
Salade
- 1 komkommer
- 2 rode uien
- 3 tomaten
Hak alle ingrediënten in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng de groenten met een theelepel zout en de helft van de chermoula.
Tahini saus
- 2 el tahini
- Sap van 1 citroen
- 100 ml water (ijskoud water werkt het beste)
- Snuf zout
Meng de tahini, citroensap en zout. Dit gaat het beste met een blender of staafmixer. Op een gegeven moment vormt er een dikke pasta. Voeg vervolgens het water toen en meng. De saus moet een beetje yoghurtdikte zijn.
Linzen
- 400 gram rode Linzen
- 1200 ml groentebouillon
- 1,5 witte ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- Snuf komijn
- 2 el olijfolie
Fruit de knoflook en ui aan in de olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de komijn toe totdat het heerlijk lekker ruikt. Voeg nu de rode linzen toe en bak voor ongeveer 2 minuten. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat voor 12 minuten koken. Als de linzen gaar zijn dikken ze automatisch de bouillon in en vormt het een mooie romige linzenstoof.
Linzen met bospeentjes en chermoula op een bord
Wanneer je alle ingrediënten bereid hebt, is het tijd om het gerecht op te maken zodat je een echt bordje “comfort food” hebt. Dit kun je als beste het volgende doen:
- Pak twee pollepels van de linzenstoof en giet dit op een plat bord;
- Leg de bospeentjes in een lijn op de linzen. Leg de salade weer in een lijn diagonaal op de peentjes;
- Giet per bord een eetlepel tahini saus en een eetlepel wortelloof chermoula over de stoof. Garneer eventueel af met wat extra dille;
Genieten maar van het gerecht en alle voorspoed voor het komende jaar!